Հոնը, կամ ինչպես Տավուշի տարբեր հատվածներում են այն կոչում՝ հյունը կամ ֆոնը մեր կողմերում բնության ամենաշռայլ բարիքներից մեկն է։
Տավուշցիներս էլ հոնը պահածոյացնում ենք բոլոր հնարավոր ձևերով՝ կոմպոտ չիր, մուրաբա և անգամ․․․ ապուր ենք պատրասում։
Հոնի ապուրը նաև «տնական ասպիրին» ենք անվանում․ դրա մեջ պարունակվող վիտամինները ձմեռվա այս ցրին ավելի քան անհրաժեշտ են։
Սիրով ներկայացնում ենք այս յուրօրինակ ապուրի պատրաստման եղանակը․
——
Բաղադրությունը․
- Հոն 400-500 գրամ (կամ մարինացված, կամ չիր, կամ կոմպոտի)
- Ձեթ-50 գրամ
- Սոխ- կես միջին գլուխ
- Հոնի հյութ կամ ջուր- 1- 1.5 լիտր
- Ալյուր -2 ճ/գ
- Աղ
- Ուրց