Դիլիջանում շուտով իր դռները կբացի «Ապիցիուս» միջազգային հյուրընկալության դպրոցը, որը մասնագիտացած է հյուրընկալության կառավարման, սննդի, գինու և առողջապահական ոլորտներում։ Վերջինս Իտալիայի Ֆլորենցիա քաղաքում գործող հայտնի, համանուն կրթական հաստատության հայաստանյան ներկայացուցչությունն է։
«Մենք ցանկանում ենք, որ Դիլիջանը դառնա միջազգային ճանաչում ունեցող կենտրոն, որտեղ իտալական փորձն ու հայկական ինքնատիպությունը կհամադրվեն՝ ստեղծելով բացառիկ կրթական միջավայր։ Ուսանողներն իրենց առաջին իսկ օրերից կլուծեն իրական ոլորտային խնդիրներ, կստանան գործնական գիտելիքներ ու կարողոություններ, որոնք անհրաժեշտ են հաջողակ ու միջազգային կարիերայի համար», – նշում է «Green Rock» հիմնադրամի ղեկավար Կատյա Բրեդիխինան։
Դիլիջանում բացվող դպրոցը լինելու է տարածաշրջանի առաջին միջազգային հյուրընկալության կրթօջախը՝ ուղղված գաստրոնոմիայի, հյուրընկալության և առողջ ապրելակերպի մշակույթի զարգացմանը։ Դասընթացները կիրականացնեն իտալացի փորձագետները՝ համադրելով միջազգային փորձն ու հայկական առանձնահատկությունները։
«Մենք ունենք իրական նախագիծ, ունենք իրական ու կենսունական աշխատամիջավայր և մեր ուսանողները այս ամենի մասն են կազմում։ Փորձում ենք այնպես անել, որ ուսանողները կարճ ժամանակահատվածում ստանան կարևոր գիտելիքներ ու հմտություններ, և ակադեմիական փուլն ավարտելուց հետո լիովին պատրաստ լինեն հարաբերվելու աշխարհի հետ»,- հավելեց «Ապիցիուս» միջազգային հյուրընկալության դպրոցի հյուրընկալության մենեջեր Սալվատորե Պրոկոպիոն։
Լրագրողների հետ հանդիպմանը իտալացի փորձագետները ներկայացրին «Ապիցիուս» միջազգային հյուրընկալության դպրոցի հարուստ պատմությունն ու իտալական հյուրընկալության կրթական ավանդույթները, որոնք նախատեսում են ներդնել Հայաստանում։
«Ապիցիուս» միջազգային հյուրընկալության դպրոցի սննդի և գինու ուսումնասիրությունների գծով տնօրեն Մասիմո Բոկուսի խոսքով «Ապիցիուս» միջազգային հյուրընկալության դպրոցը նպատակ ունի համախմբել հյուրընկալության ու գաստրոնոմիայի ոլորտների լավագույն եվրոպական փորձը։ «Դպրոցն առաջնահերթ է համարում հատկապես գործնական գիտելիքների փոխանցումը։ Կարևոր ենք համարում, որ մեր ուսանողները իմանան ինչպես կառավարեն խոհանոցը տարբեր իրավիճակներում։ Մեր փորձառությունը կկիրառենք նաև Դիլիջանում, որտեղ կունենանք նաև սրճարան–ռեստորան, որը կկառավարվի ուսանողների և մասնագետների կողմից»,- նշում է նա։
Մամուլի ասուլիսի վերջում իտալացի մասնագետները հատուկ հայ լրագրողների համար պատրաստում են իտալական հմայքի ու ճաշակի խորհրդանիշը՝ նեգրոնի, զուգահեռաբար բացահայտելով այդ յուրահատուկ խմիչքի գաղտնիքները։ Իսկ «Ապիցիուս» միջազգային հյուրընկալության դպրոցի հայաստանյան՝ Դիլիջանում բացվող ներկայացուցչությունը խոստանում է ձևավորել հյուրընկալության ոլորտում բարձրագույն որակավորում ունեցող մասնագետների նոր սերունդ։